Porin Tyttölyseo, 1B-luokan kantaatti "Talvi myöhässä"


 1. Alkusoitto
 2. Lausuja: Talvi ennen maassamme vieraillen toi monet riemut, muistan sen.
  Nyt sen vastaan ottaisimme laulellen, jos näkisimme sen.
 3. Kuoro: Oi Ilman kuningas, oi Ilman kuningas, niin oikukas ja ihmeellinen.
  Oi Ilman herttuas, oi Ilman herttuas, määrää sä viimatalvi meille.
 4. Välisoitto
 5. Soolo: Nyt pojat pelaa futista ja tytöt hyppelee. Mietin minä yksikseni, mitä teen?
  Ennen tähän aikaan talviurheilin. Nyt aurinkoa palvon.
 6. Kuoro: sama kuin kohta 3.
 7. Välisoitto
 8. Duetto: Nyt katso, ensilumi hiljaa leijuu. Jippii nyt sisään äkkiä.
  Bikinit pois ja turkit päälle, uutta talvivaatetta saan.
 9. Välisoitto
 10. Kuoro: Oi Ilman neitoset, oi Ilman rengitkin, nyt kunniaa me teemme teille.
  Oi kiitos kauhiast, oi kiitos kauhiast tästä lumipyrystä nyt meidän.
 11. Loppusoitto

Esitetty vanhempainjuhlassa joko syksyllä 1972 tai keväällä 1973. Mikä hirveä tapaus! Säveleet olen kylläkin onnellisesti unohtanut. Musiikinopemme vain hymyili ylen tyytyväisenä. Vanhemmille olisi pitänyt jakaa korvatulpat.


Paperin tauspuolella onkin vakavampaa asiaa:

Useat opettajat ovat yhä kiistäneet koulumme oppilaiden yleisen kokouksen laillisuuden, joten on syytä vielä selvittää kokousta todellisuuden pohjalta. Ensinnäkin kokous oli laillisesti koolle kutsuttu. Asetuksen mukaan ilmoitus kokouksesta pitää olla [virheellistä tekstiä] vähintään 2 päivää ennen kokousta. Kokouksestamme oli ilmoitus jo neljää päivää aikaisemmin. Kokouksessa valit[t]iin toimihenkilöt täysin laillisesti, paikalla oli yli puolet koulun oppilaista jne. Kaikki väitteet siitä, että puheenjohtaja olisi estänyt joitakin oppilaita puhumasta ja käyttämästä esitysoikeuttaan ovat tuulesta temmatut. Mitkään selittelyt siitä, että eräällä oppilaalla olisi ollut vastaesitys, mutta hän ei huomannut tuoda sitä julki, eivät ole riittäviä perusteluja kokouksen laittomaksi julistamiseen. Puheenjohtajan on mahdotonta tulkita, mitä kunkin yli 800 oppilaan mielessä liikkuu, elleivät he tuo sitä julki. Eikä näissä ristiinäänestyskokouksissa ole automaattisesti kahta vastakkaista esitystä, kuten myös väitetään. Lisäksi lehtori Irma Laaksosen väitteet siitä, että edellinen teinikunnan julkilausuma olisi tehty jonkin puolueen toimesta ja kustannettu jonkin tietyn puolueen varoista voidaan kai jättää omaan arvoonsa.

Rehtorin ja taantumusopettajien oppilaitten oikeuksien polkeminen saavutti huippukohtansa, kun rehtori ilmoitti teinikunnan hallituksen ja rehtorin välillä vallitsevan "luottamuspulan". Ja hallituksen ilmeisesti olisi näinollen erottava tai lopetettava toimintansa. Vasta uusi hallitus, jossa ei tietenkään saisi olla edellisen hallituksen jäseniä olisi kai rehtorille kelvollinen ja saisi hänen "luottamuksensa". Rehtorille ei näemmä enää riitä sekoileminen oppilaskunnan asioihin, vaan tämä hyökkäys teinikunnan hallitusta vastaan on kai tulkittava hänen uudeksi aluevaltauksekseen. Mutta nyt on rehtori astunut sellaiselle maaperälle, joka ei hänen jalkojensa alla pidä. Teinikunta on itsenäinen järjestö, jonka asioihin kellään muulla kuin sen jäsenillä ei ole sanomista. Rehtorilla ei ole oikeutta puuttua teinikunnan toimintaan. Tämä rehtorin ja muiden taantumusopettajien hyökkäys teinikuntaa vastaan on tuomittava ja juuri nyt on kaikkien oppilaiden annettava varaukseton tukensa teinikunnalle jotta se pystyisi voittamaan ne vaikeudet, joita rehtori sille varmasti tulee tuottamaan. Vain laajojen oppilasjoukkojen tuella teinikunta pystyy jatkamaan toimintaansa ja puolustamaan oppilaitten etuja. Siksi jokaisen on annettava tukensa teinikunnalle taistelussa paremman koulun puolesta mielivaltaa ja taantumuksellista rehtoria vastaan.

LIITY SINÄKIN TEINILIITTOON, OPPILAIDEN ETUJÄRJESTÖÖN! KAIKKI TUKI TEINIKUNNALLE!

teinikunnan hallitus


Tämä kohu on mennyt minulta täysin ohi, olin kait 11—12 -vuotiaana vähän liian pieni — tuskinpa olen edes ottanut ao. kokoukseen osaa. Rehtorin muistan kyllä, ja mainittu Laaksonen tuli tutuksi, mutta vasta lukiossa. Hänen poliittinen kantansa ei jäänyt opetuksessa mitenkään epäselväksi.


Etusivu | Lapsuusmuistoja | Koulu | Sähköposti
2003-06-01 — 2010-02-18