Kalevan tyttäret

Suomen naisen tarina

Kaari Utrio
Tammi, 1986 ISBN 951-30-6630-4

Esipuhe:

Kalevan tyttäret Tämä kirja on minun tarinani suomalaisesta naisesta. Kalevan tyttäret ei ole tutkimus, historia eikä hakuteos. Tällaisena olen löytänyt suomalaisen naisen tutkimuksista, lauluista, kirjoista, kertomuksista, kirjeistä, kuvista, esineistä, käsitöistä: kaikesta siitä, minkä ihmiset jälkeensä jättävät ja mistä historioitsijat kuvansa rakentavat.

Kalevan tyttärissä kerron satoja tarinoita, esittelen satoja henkilöitä. Tarinat eivät ole vain satuja, ihmiset eivät edusta vain itseään. Heidän kauttaan pyrin ohjaamaan lukijan menneisyyden maailmaan: asioihin, ilmiöihin, ajatuksiin, uskomuksiin, epäilyihin, ennakkoluuloihin.

Esiäitiemme tunteista kertovat kansanrunot, heidän elämäänsä tutkii kansatiede. Tämä tarina on koottu sirpaleista, tunnelmista, miesten maailman tiedoista.

Kalevan tyttäret on vain johdatus suomalaisen naisen historiaan. Olen joutunut ohittamaan monia mielenkiintoisia tapahtumia ja ansiokkaita ihmisiä. Lukija voi itse jatkaa tutustumistaan Suomen naisen menneisyyteen. Kirjan loppuun liitetyn kirjallisuusluettelon tarkoituksena on auttaa eteen päin kiinnostunutta harrastajaa.

Somerniemellä juhannuksena 1986
Kaari Utrio


Takakannesta:

Kalevan tyttäret kertoo tarinan pohjan periltä: se on Suomen naisen tarina esihistoriasta äänioikeuteen, Lalloilan Kerttu-emännästä tohtori Tekla Hultiniin ja kansanedustaja Miina Sillanpäähän. Se on kertomus talonpoikaisemännästä ja papinmuorista, porvarisleskestä ja aatelisrouvasta, palkkapiiasta ja tehtaantytöstä, konttoristista ja virkanaisesta, opettajattaresta ja sairaanhoitajattaresta.

Kalevan tyttärissä aukeaa suomalaisen naisen elämä kehdosta hautaan: hänen pelkonsa ja toiveensa, hänen odotuksensa elämältä, hänen työnsä ja terveytensä, hänen oikeutensa ja omaisuutensa, myötäjäisensä ja huomenlahjansa. Kalevan tyttärissä esiäitimme pyörittävät jauhinkiviä, kirnuavat voita, vartioivat kehruukoneita, hoitavat sairaita, tanssivat kartanoissa, väittelevät tohtoriksi, tekevät huviretkiä, kuuntelevat serenadeja, tuudittavat lapsia, opettavat Lutherin vähää katkismusta.

Kalevan tyttäret kertoo suomalaisen naisen tarinan kymmenien kohtaloiden ja satojen tarinoiden kautta. Esiäitimme kulkevat mielemme läpi mahtavana sanojen ja kuvien kavalkadina.


Vihreä Rouva:

Kirja on helppolukuinen, sitä on hyvä pitää yöpöydällä ja lukea hiukan kerrallaan. Kuvitus on runsas, vaikka kirjan painoasu ei toisaalta ole huippuluokkaa. Suosittelisin historianopettajien mainitsevan kirjasta yläasteen ja lukion oppilailleen - vastapainoksi oppikirjojen tylsille ja mahtipontisille sotaretkikuvauksille kuninkaineen, kenraaleineen. Sopii myös mainiosti silloin tällöin tunneilla ääneen luettavaksi - inhimillistää historiaa erinomaisesti.

Etusivu | Kirjallisuus | Sähköposti
Luotu 1999-08-23 - Päivitetty 1999-08-24