Tee itse rasioita korteista

Sinulla on varmaan säilössä kauniita kortteja, mutta piilossahan ne eivät pääse esille. Niistä voi helposti tehdä pieniä lahjarasioita, esimerkiksi jouluna jonkin pienen lahjan tai vaikka lahjakortin kääreeksi, tai mitä nyt vain keksitkin.

Jos jokin kortti on vähän liian heikkoa pahvia, siitä kannattaa mieluummin leikata lahjakortteja. Kuviosaksilla niihin saa kauniin reunan, ja voit isolla neulalla pistää langaksi esim. Novitan kultalankaa, joka on taipuisaa ja kimaltelee kauniisti. Se on kauniimpaa kuin tavallinen hiukan jäykkä paketteihin tarkoitettu kultanaru.

Allaolevassa ohjeessa on käytetty kaksiosaista korttia, mutta pohjaksi käy tietenkin mikä tahansa jäykähkö pahvi, mieluiten sileä ja valkoinen. Tai sitten voit ottaa kaksi yksinkertaista korttia!

1. Leikkaa pois kortin taittoreuna kortin ollessa suljettuna, niin että saat kaksi eri palasta, jotka ovat yhtä suuria.

2. Ota POHJAKSI aikomasi palanen ja leikkaa yhdestä lyhyestä sivusta pois n. 3 milliä. Leikkaa samoin yhdestä pitkästä sivusta saman verran. (Jos pahvi on kovin paksua, pitää leikata vähän enemmän.)

Kun tekee näin, pohjaosasta tulee hieman pienempi kuin kannesta, joka silloin mahtuu hyvin pohjan päälle.

Laita nyt pohjakappale sivuun siksi aikaa kun valmistat kannen.

3. Ota KANNEKSI aikomasi palanen ja laita se nurin päin pöydälle. Piirrä lyijykynällä viiva 2,5 cm päähän kortin jokaisesta reunasta.

Piirrä toiset viivat 1,25 cm päähän jokaisesta reunasta.

Rasian korkeus riippuu suuremmasta mitasta, ja voit tietenkin vaihdella sitä mielesi mukaan ja kortin koosta riippuen, niin että rasiasta tulee mahdollisimman sopusuhtainen.

Laidoista tulee tukevammat kaksinkertaisina.

4. Uurra kaikki viivat juoksuttamalla esimerkiksi virkkuukoukun päätä tai askarteluveitsen hamarapuolta niitä pitkin. Pidä viivotinta tiukasti paikallaan.

Taittaminen käy näin helpommin.

5. Nyt voit leikata lyhyiden sivujen kulmat auki viiltämällä 2,5 cm:n viivasta lyhyen sivun reunaan saakka. Näin pitkiin sivuihin jää pienet lappuset, jotka taitetaan myöhemmin.

6. Taita pitkät sivut ensin 1,25 cm viivaa ja sitten 2,5 cm viivaa pitkin sisäänpäin.

Rasia alkaa hahmottua.

7. Taita kulmalaput sisään ja taita sitten lyhyet sivut niiden peitoksi.

Elleivät ne tahdo itsestään pysyä paikoillaan, väliin voi panna pienen palasen kaksipuolista teippiä.

Tee nyt pohja samoin toistamalla kohdat 3 — 7. Samaa ohjetta voi käyttää, kun on löytänyt soman laatikon mutta josta puuttuu kansi.

Jos haluaa hieman korkeamman laatikon, ei pohjaa tarvitse leikata pienemmäksi. Liimaa silloin pahvista tekemäsi nauha pohjaosan seinämien sisäpuolelle. Nauha saa olla yhtä korkea kuin pohja ja kansi yhteensä. Silloin kansi pysyy paikoillaan vaikka sitä ei työnnetäkään pohjan päälle.

Hauskaa askartelua!


Etusivu | Lähetä sähköpostia!
2001-07-24 — 2003-06-11