Mitä ateismi on?

Onko se jumalankieltoa vai uskonpuutetta?


Näin puhuu George Smith:

Ateismi on siis teistisen uskon puutetta. Joka ei usko jumalan tai yliluonnollisen olennon olemassaoloon voidaan oikein määritellä ateistiksi.

Ateismi määritellään joskus sanoilla: "usko, ettei ole olemassa minkäänlaista jumalaa", tai että se on väite, jonka mukaan jumalaa ei voi olla olemassa. Vaikka nämä ovat ateismin alalajeja, ne eivät täysin selvitä ateismin merkitystä — sitä paitsi ne ovat jokseenkin harhaanjohtavia ateismin perusluonteeseen nähden. Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon.

Atheism: The Case Against God, s. 7.
Prometheus, 1989

Kirjan takakannesta:

Onko jokin jumala olemassa? Tätä on kysytty epäilemättä muodossa tai toisessa niin kauan kuin ihminen on pystynyt kommunikoimaan. ... Tuhansia teoksia on kirjoitettu aiheesta jumala, ja valtavan enemmistön vastaus näihin kysymyksiin on ollut kajahtava 'Kyllä!'

Olet pian lukemassa vähemmistön näkemystä.

Tällä kiinnostavalla johdatuksella George H. Smith ryhtyy repimään alas sitä, mitä hän pitää kaikista ihmisen keksimistä myyteistä laajallelevinneimpänä ja tuhoisampana: korkeimman olennon käsite. Huolellisen tutkimuksen ja ankarien väitteiden avulla Smith tarkastelee, tutkii perinpohjin, ja kumoaa teistien tarjoamia lukemattomia "todisteita" — yhtä hyvin hienostuneiden ammattilaisteologien kuin tavallisen riviuskovaisen puolustuksia. Hän tutkiskelee yleensä uskonnon tuottamaa historiallista ja psykologista tuhoa — ja tulee siihen johtopäätökseen, ettei uskonnollisella uskolla voi olla mitään sijaa nykyaikaisen, järjellisen ihmisen elämässä.

Pyrkimyksenäni ei ole käännyttää ihmisiä ateismiin ... (vaan) osoittaa, että usko Jumalaan on irrationaalista järjettömyyteen asti. Jos joku haluaa jatkaa johonkin jumalaan uskomista, se on hänen etuoikeutensa, mutta hän ei voi enää keksiä tekosyitä uskolleen järjen ja moraalisen tarpeen nimissä.

---

"Kristittyjen teologien pitäisi ottaa tämä vakavasti..."
The Christian Century

"Smithin kirjan pitäisi vedota perinpohjaisiin rationalisteihin. Se saattaa myös vedota sellaisiin kristittyihin, jotka toivottavat tervetulleiksi nasevan haasteen uskolleen."
Publishers Weekly

---

Pitkäaikainen vapaan tahdon näkökulman tutkija ja puolestapuhuja George H. Smith on opiskellut filosofiaa Arizonan yliopistossa. Hän kuuluu Academic Associatesin julkaisun Book Newsin toimittajistoon, arvostelee kirjoja julkaisuun Books for Libertarians ja kirjoittaa artikkeleita lehteen nimeltä Reason (Järki). Hän on myös mukana toimittamassa libertariaanista aikakauslehteä Invictus.


Etusivu > Usko | Sähköposti
1999-07-20 — 2002-04-17