Bertrand Russell

< John Patrick Michael Murphy


Russellin kuvaBertrand Russell (1872-1970) olisi voinut saada Nobelin palkinnon vuonna 1950 teoksestaan Principia Mathematica. Sehän kumosi Aristoteleen logiikan, joka oli pysynyt pystyssä 2200 vuotta. Siinä uudistettiin myös matematiikan malleja, jotka auttoivat tietokoneen toteuttamisessa. Sen sijaan esipuhe hänen kirjallisuuden-Nobelilleen selitti saamisen syyksi sen, että "koko hänen elämäntyönsä on talonpoikaisjärjen todellisuuden virkistävää puolustamista." Se viittasi myös hänen 88:aan muuhun kirjaansa, jotka hän oli kirjoittanut hyökäten taikauskoa, vihaa ja erehdyksiä vastaan. Russell pystyi saattamaan ahtaalle ja ymmälle sekä professorit että pappismiehet, mutta kirjoitti mieluummin kansanmiehelle.

Hänellä oli kyky nähdä perinteiden, dogmien ja teeskentelyn ohi ja läpi, niin että hän voi erottaa todelliset järkevät perusteet kulttuurillemme ja sen tabuille. Tämä intohimoinen rationalisti nauroi jumalille, ja kykeni sen vuoksi rakastamaan ihmiskuntaa. Hän pani meidät näkemään itsemme, halusimmepa tai emme. Hän järkytti viktoriaanista Englantia nuorukaisena, ja solvasi Vietnamin sodan herroja vanhuksena. Hänen mielensä ei höpertynyt, vaikka ruumis heikkeni. Lopun lähellä hän sanoi: "Kuinka inhoan jättää maailman!"

Hän näki, kuinka ihmiskuntaa painoi uskonnon pettävä lasti, joka jakoi ja petti tietämätöntä maailmaa. Hän pani merkille, että ihmisolennot ovat vaatineet uskontoa kymmeniä tuhansia vuosia - vaikka se on tuottanut heille suurta vahinkoa ja vain vähän hyötyä. Hän selitti miksi:

Pääasia on pelko. Ihminen tuntee itsensä aika voimattomaksi. On kolme asiaa, jotka aiheuttavat hänessä pelkoa. Yksi on se, mitä luonto voi hänelle tehdä. Se voi iskeä häntä salamalla tai niellä hänet maanjäristyksessä. Toinen on se, mitä toiset ihmiset voivat hänelle tehdä. He voivat tappaa hänet sodassa. Kolmas on se, jolla on hyvin paljon tekemistä uskonnon kanssa: mitä hänen omat väkivaltaiset intohimonsa voivat saada hänet tekemään - tekoja, joita hän tietää katuvansa rauhoituttuaan. Sen vuoksi useimmilla ihmisillä on paljon pelkoa elämässään, ja uskonto auttaa heitä olemaan vähemmän peloissaan sen syiden vuoksi.
Muutamia kappaleita myöhemmin hän kertoo tämän ilmiön vaarasta:
Pelko on julmuuden alku, eikä sen vuoksi olekaan ihme, että julmuus ja uskonto ovat kulkeneet käsi kädessä.
Tämänpäivän kansallinen 'puhdistus' on pelkkä peitenimi uskonnolliselle sodankäynnille - julmuus ja uskonto taas kävelyllä yhdessä.

Lordi Russellilla oli aina mukanaan ymmärryksensä ja huumorintajunsa. Usein hän kertoi hämäräperäistä tarinaa Lontoon koulutarkastajasta, joka koputti Girton Collegen pääovea - liberaalia laitosta, jota hänen äitinsä oli ollut perustamassa - vain nähdäkseen, miten oven avasi alaston naisopiskelija. "Hyvä Jumala!" sanoi tarkastaja. Opiskelija kurtisti kulmiaan ja vastasi: "Ei jumalaa ole," ennen kuin läimäytti oven kiinni tarkastajan kasvojen edestä.

Mikä saa tyypin, jolla on arvo, varoja ja sosiaalinen asema, haluamaan jättää huomiotta aikansa tavat - kulkemaan piikittelemässä olemassaolevia valtoja, sanoen: "kaikki ovat hulluja, ja kerronpa teille miksi"? Tuollaista kutsutaan onnen etsimiseksi. Luulisin, että lordi Russell tarkasteli omaa elämäänsä, kun hän kuvaili vapaa-ajattelijoita ja heidän intohimoaan totuutta kohtaan:

Vapaan kyselemisen ja vapaan mietiskelyn rakkaus ei koskaan ole ollut tavallista. Kun sitä on ollut, se on ollut olemassa ainoastaan pienessä vähemmistössä, ja se on aina nostattanut vihan vimmaa ja vastustusta enemmistössä. On ollut aikoja, jolloin se näyttää kokonaan hävinneen, mutta kerran toisensa jälkeen se on vironnut. Vaikka elämä, jota se innoittaa, on vaivalloista ja vaarallista, niin heräte, joka saa jotkut ottamaan sen omakseen, on ollut niin mukaansatempaava, että he ovat rohkeasti uhmanneet kaikkea kohtaamaansa vilpillisyyttä omistamalla itsensä suurimmalle palvelukselle, jonka ihminen voi ihmiselle tehdä.

Käännös © 1999 Vihreä Rouva Internet Infidels-järjestön luvalla. Muita Murphyn tekstejä ja paljon muuta vapaa-ajattelua, ateismia ja teismiä käsittelevää löytyy The Secular Web-järjestön sivuilta englanniksi. These files, and many more are available at the Secular Web. For more information send mail to infidel@infidels.org.
1999-07-11 — 2003-01-08

© 1999 by John Patrick Michael Murphy. The electronic version is © 1999 Internet Infidels with the written permission of John Patrick Michael Murphy.