Giordano Bruno

< John Patrick Michael Murphy


Paavi Johannes Paavali pakertaa kokoon listaa niistä vahingoista, joita hänen kirkkonsa on aiheuttanut. Ensi vuonna hän aikoo pyytää anteeksi, ja vapaa-ajattelijat odottavat mielenkiinnolla, muistaako hän Giordano Brunoa.


Filosofi, astronomi Giordano Bruno Useimmat ihmiset eivät ole koskaan edes kuulleet Giordano Brunosta, joka poltettiin elävältä Kukkien torilla Rooman keskustassa helmikuun 16. vuonna 1600. Rikos: ajattelun harjoittaminen. Vuonna 1889, kun vapaa-ajattelijat ja järkevät uskovaiset pystyttivät hänelle patsaan tuolle samalle torille, jolla katolinen kirkko murhasi hänet, paavi Leo XIII tuomitsi heidät. Vuonna 1942 kardinaali Mercati väitti, että kirkko teki oikein, koska Bruno ansaitsi tulla surmatuksi. Vatikaani on sittemmin vaiennut asiasta.

Rooman kirkko yhtyi Rooman keisarikunnan keisareiden kanssa 4. ja 5. vuosisadoilla. Kirkko ja valtio yhdistyivät, ja yhdessä ne ryhtyivät juurittamaan kaikkia muita 'pakanallisia' taikauskoja samaan syssyyn erinäisten kristillisten lahkojen kanssa - kuten gnostilaisten, jotka etsivät pikemminkin tietoa kuin uskoa. Kirjoja poltettiin miljoonittain, niin että 7. vuosisataan mennessä ei ollut kirjastoa, jossa olisi ollut yli 600 nidettä, ja näistäkin useimmat käsittelivät hurskaiden ja hyödyttömien pyhimysten keksaistuja elämäkertoja. Mutta tieto tihkui takaisin Eurooppaan, kiitos maurien, jotka rakastivat oppimista, ja irlantilaisten munkkien, jotka kopioivat jokaisen käsiinsä saamansa kirjan, piti paavi sitten siitä tai ei.

9. vuosisataan mennessä paavit tiesivät, että raamattu oli erehtyväinen - maailma ei ollut litteä, kuten raamattu väitti, mutta he kieltäytyivät myöntämästä sitä. He tiesivät, että kreikkalaiset olivat oikeassa - maa oli pallonmuotoinen juuri niin kuin Aristarkus Samokselta sanoi toisella vuosisadalla E.A.A. (ennen ajanlaskun alkua). Tietäväiset pitivät suunsa aina vuoteen 1453, kun Kopernikus julisti sen ympäriinsä ennen kuin Vatikaani ehti panna hänelle suukapulaa. Tämä röyhkeä puolalainen tähtitieteilijä väitti myös, että maa kiersi aurinkoa, aivan kuin Aristarkus sanoi 1600 vuotta aiemmin. Kopernikus kuolla kupsahti vaikeuksien alta juuri ennen kuin kirkko ehti napata hänet. Protestanttijohtajat kuten Martti Luther yhtyivät katoliseen kirkkoon tuomiten miehen, joka yritti panna maan kiertämään aurinkoa. Maa siis pysyi litteänä ja liikkumattomana vielä vuosisadan. Sitten dominikaanimunkki Giordano Bruno riisui pappispukunsa ja ryhtyi filosofiksi jakaakseen tietonsa Euroopan kanssa.

Tämä itseoppinut nero väitti, että Kopernikus oli oikeassa - että maa kiersi aurinkoa. Hän jatkoi kuitenkin valovuosia tuon puolalaisen tähtitieteilijän ohi: meidän aurinkomme on vain läheinen tähti, hän väitti, ja miljoonilla tähdillä on planeettoja ympärillään juuri niin kuin meidän tähdellämme. Hän väitti, että tämä tähtien universumi on rajaton. Nykyään löydämme planeettoja vähän väliä. Robert Ingersoll sanoi: Hän tiesi, että juutalaisten aikakirjat olivat kreikkalaisten ja roomalaisten myyttien alapuolella; että ei ole olemassa sellaista asiaa kuin erityinen kaitselmus; että rukoileminen on hyödytöntä; että vapaus ja välttämättömyys ovat sama asia; ja että hyvä ja paha ovat suhteellisia. Bruno ei uskonut elämään kuoleman jälkeen - ehkäpä hän juuri sen vuoksi sai niin paljon aikaan eläessään.

Näiden väitteiden vuoksi, ja koska hän esitti, että papeilla ei ollut oikeutta väkisin yrittää käännyttää epäuskoisia, Brunon entinen kirkko asetti hänet syytteeseen. Katolinen kirkko sulki hänet inkvisiition ylläpitämiin vankiloihin Roomassa ja Venetsiassa seitsemäksi vuodeksi. Amerikkalaista Starria muistuttava syyttäjä samoili Eurooppaa etsien hänen kirjoituksiaan. Hänelle tarjottiin vapautta, mikäli hän peräytyisi. Hän hymähti pelkälle ajatukselle, ja sanoi piispoille ja papeille, jotka tuomitsivat hänet kuolemaan: "Ehkäpä teidän pelkonne antaessanne tuomiota on suurempi kuin minun sitä ottaessani vastaan." Vuosikymmeniä myöhemmin Galileo oli ottava tarjouksen vastaan.

Kirkko tuhosi niin paljon tietoa, että läntiseltä sivilisaatiolta vei lähes 1700 vuotta saavuttaa se taso, jolla pakanalliset kreikkalaiset olivat 300 E.A.A. Miksi olemme kuulleet Kopernikuksesta ja Galileosta, jotka erheellisesti jättivät auringon maailmankaikkeuden keskukseen, mutta emme Brunosta, joka näki rajattomuuden? Ne, jotka kontrolloivat nykyisyyttä, kontrolloivat menneisyyttä. Siksi.

Vapaa-ajattelijat pitävät hänen muistoaan yllä, pyytääpä paavi sitten anteeksi tai ei. Me tiedämme, että Robert Ingersoll oli oikeassa sanoessaan: "Jälkeentulevat ovat filosofille sitä mitä yliluonnollinen maailma on uskovaiselle."


Käännös © 1999 Vihreä Rouva Internet Infidels-järjestön luvalla. Muita Murphyn tekstejä ja paljon muuta vapaa-ajattelua, ateismia ja teismiä käsittelevää löytyy The Secular Web-järjestön sivuilta englanniksi. These files, and many more are available at the Secular Web. For more information send mail to infidel@infidels.org.
1999-07-10 — 2003-01-08

© 1999 by John Patrick Michael Murphy. The electronic version is © 1999 Internet Infidels with the written permission of John Patrick Michael Murphy.