Vuoden 2008 uutisia

 
Etusivu | Uskonto | Kirjallisuus | Sähköposti
Vilkaise vieraskirjaani ja kirjoita itsekin siihen!
Uusimmat uutiset | 1998 2007 uutisiin
Joku huomautti, että nimestäni päätellen kannatan vihreitä. Päätelmä on väärä: nimellä on aivan muut syyt. Tehtäköön tässä selväksi, etten ole koskaan äänestänyt vihreitä enkä kannata vihreiden politiikkaa.
   
   

24.12.2008

 

JOULUN KELLOT

 1. Kuule kellot, rauhan kellot soivat.
  Melske mainen hetkeks hiljenee.
  Rauhan, riemun sanomaa ne toivat,
  jota ihmiskunta kaipailee.
 2. On niin paljon riitaa, kademieltä,
  toinen toistaan vastaan kapinoi.
  Harvoin kuulet rakkauden kieltä,
  joka elon onnen luoda voi.
 3. Kuule kellot, rauhan kellot soivat.
  Rakkauden kellot kajahtaa.
  Parhainta, mi kansat unelmoivat,
  joulunkellot heille toivottaa.
 4. Tosi riemun, tosi onnen tunne
  täyttäköön nyt kaikkein sydämet.
  Kuljet linnaan, mökkiin, kuljet kunne,
  pyhän rauhan sieltä löytänet.

Säv. Lauri Parviainen – San. Linda Kunnas

   
21.12.2008

Keskitalven suuri juhla, talvipäivänseisaus, on taas käsillä. Päivä pitenee tästä lähtien pikku hiljaa, joten syysmasennus pitäisi nyt vaihtaa valoisaan mieleen!

   
14.12.2008

Millaista köyhyys mahtaa olla?

Hännisen veljesten kirjasta Kallis köyhyys selostus Turun Sanomissa: "Köyhiä ja nöyryyttäjiä" . Lukenut ja selostanut Pertti Julkunen. Suoria sanoja.

   
7.12.2008

Turun Sanomissa on tänään hyvä artikkeli suomen kielen ja suomenkielisten asemasta Ruotsissa. Kiitoksia TS:lle!

"Suomen kielen asema kohenee hitaasti Ruotsissa"

   
6.12.2008

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille!

punkki
Itse poden tässä borrelioosia , diagnoosin sain vasta eilen vaikka ötökkä pureskeli käsivarttani elokuun lopussa. Pari lääkäriä heitti vilkaisun, eikä siitä kuulemma ollut epäilystäkään.

punkin purema Kåvepenin

Ehkä se tunnuksenomainen läntti oli minulla kehittynyt tavallista hitaammin. Koko tässä vaiheessa 8 cm x 3,5 cm. Monet saavat paljon isompia. Viikon päästä katsotaan kokoa uudelleen, että näkee vaikuttaako 10 päivän penisilliinikuuri niin kuin on tarkoitus.

   
1.12.2008

Muistakaapas nyt vihdoin erota kirkosta ennen vuodenvaihdetta! Jo nelisenkymmentä tuhatta suomalaista on tänäkin vuonna tehnyt sen ketterästi www.eroakirkosta.fi -sivuston kautta. Siellä voit myös laskea, paljonko veroja sinulta säästyy. Miksi olisit jäsen yhdistyksessä, jonka oppeihin et usko?

   
11.11.2008

Runoilija, kääntäjä Brita Polttilan muistolle

Elämä

Olen laskenut jalkani
yön sydämelle,
ja jäänyt vangiksi
tähtien verkkoon.

En levosta tiedä,
jonka ihminen tuntee,
ja unenikin
on ahminut taivas.

Päiväini alastomuus,
olet ristille lyöty;
linnut jäätyvät
leutoon ilmaan.

Voi! Te putoatte puista.

Jules Supervielle
Tuhat laulujen vuotta 3p., WSOY 2004, s. 318, suom. Aale Tynni

Lisää Brita Polttilasta: Hesarin artikkeli , wikipedia

   
6.11.2008

Järkyttävää uskonnottomien syrjintää Turussa

Poliisilaitos on nähtävästi mennyt luterilaisten pappien retkuun, koskapa he kutsuvat mukaansa luterilaisen kirkon työntekijän viedessään kuolinviestejä ihmisille.

Missään notiisissa ei ole selostettu, missä vaiheessa poliisi ottaa selville omaisen vakaumuksen. Ilmeisesti asia ei kiinnosta yhteiskunnan edustajaa, ja luterilaisen kirkon edustajalla taas on pahasti oma lehmä ojassa.

Tuntematon pappi tai diakoni siis törmää järkyttävässä tilanteessa poliisin lisäksi ihmisen kotiin riippumatta tämän vakaumuksesta. (Ks. poliisin ja papin yhteinen kirjoitus Turun Sanomien yleisönosastolle.) Luvataan, että jos asianomainen ei ole luterilainen, häntä autetaan ottamaan yhteyttä oman uskontonsa hengelliseen väkeen. Ollaan mukamas hienotunteisia ja suvaitsevaisia, mutta kuitenkaan ei edes mainita, mitä tehtäisiin jos käy ilmi, että henkilö on ateisti. Vaikka silloinhan uskonnon tyrkytys onkin jo tapahtunut. Mokaa on paha enää korjata.

Jos tällainen tapaus olisi sattunut, kun sain tietää isäni kuolemasta, olisin luultavasti järkyttynyt kahta kauheammin. Olisin pitänyt tuollaista uskonnon tyrkytystä hirveässä tilanteessa täysin ala-arvoisena toimintana yhteiskunnan taholta. Ala-arvoisena siksi, että tänä päivänä pitäisi sentään kaikille olla selvillä se, että satoja tuhansia Suomen kansalaisista ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan. Valtavan monet ovat uskonnottomia.

Riittää se kuolinviesti järkyttämään, ei siihen mitään lipereitä enää tarvita loukkaamaan kaiken pahan lisäksi. Psykologi tai muu vastaava olisi sovelias kumppani poliisin matkaan suruviestiä viemään.

   
3.11.2008

Olen hämmästynyt suomalaisen median törkeästä käytöksestä.

Vaikka olisi mitä mieltä perussuomalaisen ääniharavan Jussi Halla-ahon mielipiteistä, ei silti saisi vääristellä toisen sanomisia.

Ks. Jussi Halla-ahon korjaus A-talkin vääristelyyn.

Samalla kun etablissemangi mustamaalaa näköjään rauhassa puoluetta, jolla on oikeus olla mukana politiikassa koska kansa niin haluaa, ministeritasolta ruvetaan värkkäämään suukapuloita kunnanvaltuustojen laillisille jäsenille.

Suomessa ollaan menossa demokratiasta kohti diktatuuria, mikäli tällainen peli saa jatkua.

Vanhojen puolueiden tulee mielestäni päästä kansan suosioon omin neuvoin tekemällä kansaa kiinnostavaa politiikkaa, eikä mustamaalaamalla jotakin pikkupuoluetta.

Maksun aika tuollaisesta töppäilystä tulee vain eteen kuin koiran paska. Osaahan kansa sentään lukea. Mitenkä suu pannaan seuraavissa eduskuntavaaleissa, jos ja kun perussuomalaiset kaappaavat mm. ruotsalaiselta kansanpuolueelta paikkoja? Sanovatko vihreät ynnä muut sellaiset, että mepäs emme leiki noiden kanssa? Ei tuollainen vetele, sehän muistuttaa hiekkalaatikkoleikkiä eikä Suomen kansan edustajien toimia Suomen kansan hyväksi.

   
30.10.2008

Tästä tuli hyvää!

Ihan improvisoitu ateria, otettiin mitä kotona oli:

 • 260 g sianlihaa (fileetä, muukin varmaan käy)
 • suurin piirtein puolet keskikokoisesta purjosipulista
 • Kavlin sinihomejuustoa putkilosta oikein roimasti
 • lihaliemijauhetta 1½ dl veteen liuotettuna
 • grillimaustetta
 • voita paistamiseen
 • kermaa

Kuullotimme purjosipulirenkaita voissa. Sillä välin pilkoimme lihan suikaleiksi, jotka sitten lätkäisimme sipulin sekaan pannuun. Paistelimme sitä jonkin aikaa. Sitten pusersimme juustoa putkilosta ja taas paistelimme samalla sekoitellen. Mössöön tulee sekoittaa lihaliemi ja ripotella grillimaustetta (molemmat maun mukaan). Kerma auttaa pitämään mössön tarpeeksi kosteana.

Mössön rinnalla voi tarjota mitä lystää, ranskanleivästä tai patongista keitettyihin makaroneihin tai perunoihin.

Voila!

Eipä tullut nälkä koko loppupäivänä.

   
22.10.2008

Youtubessa seikkaillessani tämä löytyi sattumoisin. Laulu on kuulemma Tsheshnokovin "Gabriel ilmestyi" (Eternal Council). Sanoilla ei kuitenkaan ole väliä – tällainen hieno ortodoksimusiikki tuo suruun lohtua. Minä en ainakaan kykene kuuntelemaan tällaista itkemättä, ja kyyneleethän tavallisesti helpottavat pahimman yli.

Soolobasso on mahdollisesti Moskovan Tshaikovski-konservatoriosta 2004? valmistunut, kuorolauluun erikoistunut Egor Tshernegov-Nomerov. www.Russiafolk.com
Chesnokov's "Gabriel Appeared"
Soloist: Chernegov-Nomerov Egor Glebovich (choral dir.) Чернегов-Номеров Егор Глебович
Info from Moscow P.I. Tchaikovsky Music Conservatory

   
18.9.2008 Tuskin on päässyt sulattelemaan tietoa kirjallisuudentutkija Juha Virkkusen poismenosta, kun taas jo tänään tuli murheellinen viesti suloisen humoristisen ja joskus jopa piikikkään "Piin", pakinoitsija Pirkko Kolben kuolemasta. Koko 1970-luvun ja 1980-luvun alkuvuodet luin innokkaasti hänen pätkiään Hesarista, ja minulla on vieläkin säilössä joitakin kielikukkasia: lampaan ja käärmeen risteytys on määkyy, ja muuta vastaavaa. Näin se aika kuluu ja me vanhenemme vääjäämättä, kaukana ei liene oma exit sekään.
   
13.9.2008

Tulin niin iloiseksi, kun huomasin Radio Ykkösen iltaohjelmana Tämän runon haluaisin kuulla. Sitä kitkerämpi on pettymykseni, kun taas on ns. lausujina aivan osaamatonta väkeä. Varsinkin mies, joka äsken juuri pääsi pilaamaan Sarkian suomalaistakin suomalaisemman saunarunon, tuntuu luulevan, että hänen miellyttävä äänensä riittää lausumistaiteen harjoittamiseen.

Voi kun Tarleena Sammalkorpi rohkaistuisi sanomaan hänelle, ettei runoja saa lausua lukea jonottamalla niitä paperista!

Täytynee tyytyä hakemaan lohdutusta lukemalla runoja itse. Onneksi kokoelmani on aika iso.

   
31.8.2008 FM Marja Leena Lempisen mielipidekirjoitus Suomen koululaitoksen kielivalikoimasta Turun Sanomissa kannattaa lukaista.
   
18.8.2008

Onko Suomessa tällaisia tuulimyllyjä?

Tuulimylly on täysin äänetön ja toimii toisella periaatteella kuin perinteiset myllyt. Olen kai [Ruotsin] ensimmäinen asukas, jolla on tämän tyyppinen pystysuuntainen tuulimylly, sanoo Göran Gatenfjord. [artikkeli on ruotsinkielinen]

   
8.8.2008

Hyvä mielipidekirjoitus Turun Sanomissa:

"Uskallus todellinen voitto"

Kehotan kaikkia lukemaan sen ja mahdollisuuksien mukaan levittämään samaa aatetta ympärilleen.

   
3.8.2008

Poikalasten silpomisesta vielä - JÄITÄ HATTUUN, LAINLAATIJAT!

Turun Sanomissa on tänään sairaanhoitajan kirjoittama mielipidekirjoitus Silpominen ei hyväksyttävää missään olosuhteissa, johon yhdyn täysin. Samoin Hämeen Sanomat on julkaissut 1.8. mielipidekirjoituksen Ympärileikkaus on väkivaltaa lapselle. Kiitoksia molemmille lehdille!

   
1.8.2008

Korppulevyke sai uusiokäyttötarkoituksen

Pilvet siirtyivät armollisesti hieman sivuun keskipäivän tienoilla, joten tuli nähtyä ja koettua melko komea auringonpimennys. Eipä ihme, että tuolle ilmiölle on muinoin yritetty antaa ties mitä merkityksiä muka tuhon tms. enteinä.

Ja taas päästiin eroon parista turhasta tavarasta. Jäljellä 100 000 tjsp...

   
31.7.2008

Suomi on takapajula

Näin sitä poljetaan surutta puolustuskyvyttömien lasten ihmisoikeuksia uskonnon nimissä "armon vuonna" 2008:

Poikien ympärileikkaukset aiotaan sallia Suomessa

Poikalasten ympärileikkaukset aiotaan sallia Suomessa, kertoo Yle Uutiset. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiehdotusta, jonka mukaan ympärileikkaus olisi hyväksyttävää, kun sen tekee lääkäri vanhempien toiveesta ja lapsen suostumuksella.

Ministeriön mukaan pienen lapsen kohdalla ratkaisisi vanhempien kanta. Lakiesitys aiotaan antaa eduskunnalle tämän vuoden aikana.

Suomessa tehdään arvion mukaan noin sata ympärileikkausta vuodessa. Leikkauksia tehdään uskonnollisin perustein tataari-, muslimi- ja juutalaisyhteisöissä.

Nykyisin lainsäädäntö on poikien ympärileikkausten osalta epäselvä. Poliisi tutkii viranomaisten tietoon tulleet tapaukset törkeinä pahoinpitelyinä.

Helsinki, STT

   
29.7.2008 Sattumoisin osuin – aivan muuta etsiessäni – taas vaihteeksi kansallisrunoilijaamme Eino Leinoon. Pirjo Lyytikäisen kotimaisen kirjallisuuden luentosarja Symbolismi ja dekadenssi on luettavissa netissä, olkaa hyvät.
   
27.7.2008 Helsingin Sanomat kertoo ikäviä: Ääri-islamistien propaganda leviää verkossa ja absurdeja: Ahvenanmaa haluaa oman euroedustajan
   
26.7.2008

Amerikkalainen Sara Teasdale kuuluu runoilijoihin, joita en voi vastustaa. Mitä tykkäät tästä runosta? Eikö vain tule etsimättä mieleen Pentti Linkola?

      Sateet vienot nyt alkaa ja tuoksuaa maa,
      laulu pääskyjen pienten taas kajahtaa.

      Lätäköissä sammakot laulelee illoin,
      mutt' luumupuut valkeina kukkivi silloin.

      Satakieli puvussa loisteliaassa
      surujaan kertovi aidalla, haassa.

      Ja kukaan ei sodasta tahtoisi kuulla,
      jos vielä se päättyis', ei väliä muulla!

      Siit', ei puilla ei linnuilla surua ois
      vaikk' ihmissuku ois hävinnyt pois.

      Ja kevät kun herääpi noustessa päivän
      se tuskin huomaakaan lähteneen meidän.

Ray Bradburyn kirjan Martian Chronicles suomennoksesta Marsin aikakirjat. Eero Tenhosaari, 1953. Tässä originaali kokoelmasta Flame and Shadow [Liekki ja varjo] vuodelta 1920:

      There Will Come Soft Rains

            (War Time)

      There will come soft rains and the smell of the ground,
      And swallows circling with their shimmering sound;

      And frogs in the pools singing at night,
      And wild plum-trees in tremulous white;

      Robins will wear their feathery fire
      Whistling their whims on a low fence-wire;

      And not one will know of the war, not one
      Will care at last when it is done.

      Not one would mind, neither bird nor tree
      If mankind perished utterly;

      And Spring herself, when she woke at dawn,
      Would scarcely know that we were gone.

Juhani Hinkkanen on koonnut Ray Bradburyn suomennettuja tekstejä bibliografiaksi Eero Tenhosaari näkyy olleen Iitin koulun rehtori 1946-1947. Hän on suomentanut myös seuraavat teokset: Albert Zollerin Hitlerin yksityissihteeri kertoo 1951(?), Joyce Caryn Pelokas ilo 1952 sekä Barnaby Conradin Matadori 1954.

   
24.7.2008

Radioamatööri nro 5, 1961  Radioamatööri nro 2, 1960  Radioamatööri nro 7, 1961
Tämmöisiäkin on aikoinaan siunaantunut vino pino. Isällä oli tunnus OH1QM ainakin tuonne 1970-luvun loppuun. Hän oli armeijassa käynyt sähköttäjäkurssin. RA-kortit ovat valitettavasti joutuneet tietymättömiin.

 

Radioukkelien laulu

Me oomme ukkeleja morsen,
elektroonien, putkien.
Mut sähkön hengeltä saimme
me eetterin valtiuden.
Yön hetkinä hiljaisina
me tartuimme valtikkaan
ja valtakunnaksemme
me teemme taivahan, maan.

      Sen valtikan viittauksesta
      avaruudet aukeavat
      ja käskyä pienimpääkin
      sen vallat tottelevat.
      Yli valtamerten pauhun,
      yli vuorten ja aavikon,
      napaseudun jäitten ja kauhun
      sana saatava määrähän on.

Ja ne laativat hetkessä sillan
meren äärehen kaukaiseen
tovereiksi liittäen kaikki
pyhän sähkön veljeyteen.
Kun antipodista saamme
tai saarilta Zeelannin
sanan, kaksi ja tervehdyksen,
se on riemumme verrattomin.

      Ja me annamme heille OK :t
      ja R :t ja QSA :t,
      me mailien, wattien veikot,
      unelmoitsijat voitokkaat.
      Ja kun viimeinen GN – OM
      tuo kuoleman – tutkintaa
      joku jatkavi kumppani kelpo:
      Ham Spirit ei sammua saa.

Ilmari Jäämaa on tuon rustannut 10-vuotiaalle Suomen Radioamatööriliitolle ja se on ilmestynyt Nuoressa Voimassa 1932. Uudelleen julkaistu Radioamatöörissä n:ro 5, 1961, sivu 99. Saman lehden sivulla 124 on

Kipinäsähköttäjän laulu

      Ilmojen kautta, lintujen teitä
      sana siivekäs, kiidätä meitä!
      Maasta maahan ja valtakuntaan,
      poikki merten, mi uinuu untaan,
      yli kukkivain kaupunkein
      lennä, lennä mun aatoksein!

Lennä rannoilta talven, jäitten
maihin, missä on veri kuuma,
onnenpolttava elon huuma,
tummat silmät ja lauhat yöt,
yllä säihkyvät tähtivyöt, –
missä on elämä sadun unta,
punakukkien valtakunta! –

      Lennä, lennä, mun lintusein
      yli maitten ja kaupunkein!
      Kiidätä kauaksi maailmahan,
      elon kuumimman kuohuntahan,
      maille unten ja aatoksein,
      – sinne lennä, mun lintusein!

"Nimimerkki Dixin käsialaa on oheinen varsin DX-pitoinen, kaunis runo. DX-palstakin haluaa omalta osaltaan olla mukana SRAL:n 40-vuotistunnelmissa, ja näissä merkeissä tämä, Nuoressa Voimassa vuonna 1921 julkaistu runo näki kerran jälleen päivänvalon..."

   
23.7.2008 Katsokaapas, mitä keuruulaisen Pihlajaveden ala-asteen koulussa on saatu aikaan: suuret määrät kuvia ja tietoa opetustauluista, aapisten ja laulukirjojen kansia - vaikka mitä! Tällaiselle nostalgikolle sivusto on suorastaan "hengenvaarallinen".
   
18.7.2008


Kääk – taas lankesin ostamaan kirjoja, vaikka tilaa ei tahdo olla edellisillekään. Kassillisen 30 kruunulla paikallisen kirjaston poistomyynnistä. (Kohta siellä ei suomenkielistä kirjallisuutta ole varmaan lainkaan. Ainoa suomea puhuva kirjastonhoitajakin jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.) No, Erasmus Rotterdamilainenkin (mielenkiintoinen tyyppi!) on kuulemma aikoinaan sanonut suurin piirtein kärsivänsä nälkää ja vilua ennen kuin jättää jonkin kirjan ostamatta. Yksi noista mulla jo on, en vain malttanut jättää sitä. Ties mihin roskiin se olisi joutunut. Ja muuten tuo kivikirjakin on jo meillä mutta ruotsiksi. Onhan se kiva olla suomeksikin...


   
17.7.2008

Radio Suomessa sanoi juontaja juuri hyvän moton lemmikkieläintä haikaileville:

"JOS OTAT, ET HYLKÄÄ. JOS HYLKÄÄT, ET OTA."

   
17.7.2008

Mumseli-mums! Kelpaisivat takuulla Luculluksen pitoihinkin.

   
11.7.2008

Hiljaisuuden huntu viipyy
sinisyyden yllä –
kunnes tuuli helähtää;
herättää muistoihin värit.
Aamun tuuli,
kirkkaat värit.

Tuo on jostain kuolinilmoituksesta saksittu vuosia sitten. En tiedä kirjoittajaa.

   
4.7.2008 Ikimainio lakitieteilijä, kääntäjä jne. jne. jne. Jukka Kemppinen on saanut julkaista itseään Paavo Haavikkoa blogisivullaan. Kannattaa lukea .
   
27.6.2008

Uusi leikkikalu: A3-skanneri Plustek OpticPro A320. Ei voi kuin suositella lämpimästi! Saan vihdoin skannattua vähän helpommin kaikki isokokoisetkin lehtileikkeet ja voin heittää pois laatikkokaupalla paperia. Aaaaah!

Leveys on 60 cm - ei ihan helppo sijoitettava.

   
20.6.2008

MITTYMAARJANTULILLA

Taas kokkokin ilmoille hulmahtaa,
suvijuhlaksi tuoksuvi ilma ja maa,
näin riemu raikuu Kaajan kalliolla,
noin hoikat sirkat hyppii vainiolla,
ja vuoroin hauki polskii kaislistossa,
myös poikaparvi peuhaa ruohikossa
      hepankekkaa leikkien,
      leikin lomaan luikaten.
Käki kaukana huilunsa sointuja lyö,
on armas ja lenseä suvinen yö,
ja kataja hauskasti räiskyy.

Nyt vauhtihin keinukin kimpoutuu,
kun liekkihin lentävi pensas ja puu,
suo lehto lymysuojan pensaikollaan,
taas lemmen salasokkosilla ollaan,
siell' ollaan hajajoukoin, ollaan kahden,
ja yli kirkon maitotyynen lahden
      naurun helke ailakoi,
      ilkkuu sekä piehtaroi.
Talon vaarit ne menneitä harkitsee,
kun eukkoset liittoja sommittelee,
mut nuoret ne piirissä teiskaa.

Taas Puuskakin koivuisen viulunsa toi,
hän jouhta jo vääntää, nyt kieli soi,
ja neitoliuta sulkee viuluniekan,
kun kaarestaen yli rannan hiekan käy
nuoret paritusten ilkamoiden,
kun viulu leuvan alla heiluu soiden,
      kylän kansa temmeltää
      niinkuin tuima tuulispää,
ja Puuska se polkevi kalliohon,
ihan paikaton nuttu nyt yllänsä on
ja lakissa on kurjenkello.

– Pois nuorimmat tyttöset hiipivät kai,
näes mielensä ruusujen ryöstöhön sai,
ja kukkarinnoin, metsän seppeleillä,
suopursut, horsmat, kielot vyötäreillä
kun rientää Henna, kylän sorjin tytti,
niin heljä katse kaikkiin leimun sytti,
      polvet notkuu, liikahtaa,
      posket raikkaan punan saa,
kivet kiljuvat, sammalet kiemuroi,
kun Puuska nyt kiskoo, minkä hän voi,
tulen ääressä juhannuspolskaa.

Ruot-Leena se sauvaansa nojaantuu,
surumielin hän leikkiä oudoksuu,
hän kaukaa seuraa nuorten kisatyötä
ja katsoo metsiin pois ja valko-yötä,
oi, muistoon hiipii armaat tyttöhetket
ja monen mittymaarjan salaretket,
      siks kyynel vierii poskellaan
      taas töllin suojaan hoippuissaan,
sinä yönä ei silmihin unta hän saa,
hän vuoteelta nousee ja tuijottaa,
miten harjulla valkeat leiskaa.

Näin runoilija Larin-Kyösti kokoelmassa Huilu ja kitara 1897. Jos joku ei satu tietämään, mistä sana mittumaari tai mittymaarja ja muut vastaavat tulevat, niin ne ovat ruotsin sanasta midsommar, keskikesä. Ruotsalaiset eivät muuten polta kokkoja keskikesällä vaan vappuna. Give me strength.

   
18.6.2008 Hopsan hei! Tulipa kymmenen vuotta netissä täyteen!
   
6.6.2008 Joku huomautti, että nimestäni päätellen kannatan vihreitä. Päätelmä on väärä: nimellä on aivan muut syyt. Tehtäköön tässä selväksi, etten ole koskaan äänestänyt vihreitä enkä kannata vihreiden politiikkaa.
   
1.6.2008

"Riittää, että rakkautta on ollut", kirjoitti Thornton Wilder. "Kaikki nuo rakkauden sykäykset palaavat takaisin siihen rakkauteen, joka ne on synnyttänyt. Ei tarvita edes mitään muistuttamaan meitä tuosta rakkaudesta. On näet olemassa elävien maa ja kuolleiden maa, ja niitä yhdistää toisiinsa rakkauden silta, ainoa mikä on jäänyt jäljelle, ainoa, millä on merkitystä."

Am. kirjailija Willie Morris: "Rauhan paikka"

   
31.5.2008

Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho,
hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla.
Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole,
eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne.

(Tuntematon)

Haudalla kukkia laskiessani en pystynyt sanomaan mitään, mutta ajattelin tätä säettä.

   
   
30.5.2008

Katson sinisille järville... mp3

   
 
  Ei tarvitse lähteä Lappiin asti, jotta saisi kokea tällaisia näkymiä. Ei tätäkään lohkoa olla edes hakattu avoimeksi vuosikymmeniin. Nousu oli melko jyrkässä kulmassa tieltä jotain 40 metriä ylöspäin; pitkällekö astelimme polkua, en tiedä. Emme laskeneet askeliamme, ehkä 20 minuuttia kipusimme. Alaspäin on silti tavallisesti hankalampi kivuta, joten emme tällä kertaa korkeimman huipun vanhoille kaivoskuopille sentään pyrkineetkään. Tämän paikan nimi on Grönbergshöjden, ja se on Kil-vuorijonon eteläisessä alkupäässä.
   
30.5.2008Kihlauduin 15 vuotta sitten rakkaani kanssa. 15 sisällökästä vuotta!
Juhlimme päivää parilla pitkällä kävelyllä metsissä ynnä muulla semmoisella sielunrentoilulla. Muutama kuva:

 


Voiko metsätähtiä suloisempia kukkia ollakaan? No, ehkä pikkuruiset vanamot, Carl von Linnén lempikukat. Napsauta vanamokuvaa, jos haluat nähdä suuremman version.

Puolukat ja oravanmarjat nupullaan. - Perhonen pienoinen puolukassa. - Veikkasimme mäyrän jättäneen jälkensä.
Napsauta jälkikuvaa, jos haluat nähdä suuremman version.
 
Jokin kosteassa sammaleessa viihtyvä liila orvokki.
Napsauta kuvaa, jos haluat nähdä suuremman version.
   
29.5.2008

Keskiaikaista ajattelua yhä nykypäivän Suomen koulumaailmassa

Aamunavauksista on ollut pari artikkelia Turun Sanomien nuorten osastolla 24.5.2008 (ei 1908 tai 1808). Kannattaa lukea, varsinkin jos kuvittelee, ettei koulussa enää nykyään uskontoa tuputeta.

"Aamunavauksille uskottomat" Ajatella, että vieläkin joutuu kamppailemaan perustuslaillisten oikeuksiensa puolesta uskonnon tuputusta vastaan koulussa. Kivikautista.

Luterilaisen papin mielestä taas perustuslaillisilla oikeuksilla ei ole niin väliä:
"Kristillisille aamunavauksille on syynsä" Varmasti, mutta enpä yhtyisi papin antamiin syihin ja verukkeisiin ihan kättelyssä.

Toistaakseni itseäni jälleen: Ceterum censeo... uskonnollisuus on poistettava koululaitoksesta, ja sen takia kirkon ja valtion kytky on katkaistava täydellisesti.

Ellet vielä ole lukenut dosentti Markku Käpylän mielipidekirjoituksia, käytäpä nyt muutama minuutti näihin teksteihin:

Moraaliopetuksen pitää olla kaikkien oppiaineiden asia ja Miksi uskontoa opetetaan koulussa?

   
23.5.2008

Missä miehet ratsastaa...

... ei kun kissat metsästää... Jotain kivaa Euroviisutkin sentään ovat tuottaneet tällä kertaa ikään kuin sivutuotteena. Napsautapa tätä linkkiä, niin näet. Mau.

   
23.5.2008

Missä miehet ratsastaa...

... ei kun temmeltää, siellä naiset eivät voi. Sattuipa korviini Päivi Istalan ohjelma Ristipistoja maaliskuulta. Siinä käsitellään mm. tasa-arvokysymyksiä. Ylen sivulla on ainakin vielä esillä ohjelmaan kuuluva artikkeli, jota suosittelen. Enpä ole itsekään välttynyt kokemasta noita Berit Åsin listaamia ikäviä tapoja. Eräällä työpaikalla esimerkiksi esimieheni otti "assistentikseen" tytön, jonka ei tarvinnut osata tai tehdä mitään. Kestin sitä teeskentelyrumbaa yli vuoden. Onneksi löysin paljon paremman paikan oltuani työttömänä 10 kuukautta. Varsinkin Åsin listan numero kolme on tullut tutuksi niin maan perusteellisesti.

1. Näkymättömäksi tekeminen (sinua ei kuulla, ei nähdä — vaikka olet läsnä ja puhut)
2.
Naurunalaiseksi saattaminen (huumoria!!!)
3.
Tiedon pimitys (ulkopuolelle sulkeminen)
4.
Kaksoisrangaistus (tee niin tai näin — aina väärinpäin)
5.
Syyllistäminen ja häpeäntunteen herättäminen (mitätöinti — naiselle osoitetaan julkisesti, että hän ei ole riittävän hyvä)

Päivin artikkelista:

Talven ja kevään julkinen keskustelu on tuonut esiin seikan, jonka joka naisihminen kyllä tietää muutenkin: kanssakäymisessä sukupuolten välillä on Aatamin aikuisia asenteita, joita Eeva on joutunut kestämään maan sivu. Meillä on Suomessa olemassa miestyyppi, jolle nainen on niin uhkaava tekijä, että uhan eliminoimiseksi pitää keksiä mitä kummallisimpia keinoja joilla nainen voidaan pitää aisoissa.

Jälkikirjoitus:

P.S. Olen muuten ihmetellyt, miksi ihmeessä ensin Helsingin Sanomat ja sittemmin muu media käyttää ilmaisua ”seksuaalinen ahdistelu”, kun oikea ja paljon laajempi termi on ”sukupuolinen häirintä” (johon siis sisältyvät nämä huomiotta jättämiset ja mitätöinnit). Se pitää sisällään myös seksuaalisen ahdistelun, kuten suomalainen alan tutkijapioneeri Hannele Varsa 90-luvun alun tutkimuksessaan todisti. Taitaa vain olla niin, että ”seksuaalinen ahdistelu” on terminä niin paljon mediaseksikkäämpi kuin ”sukupuolinen häirintä”… m.o.t.

   
13.5.2008

Tuskan tulisen tuo kuolon kalpa
silpoessaan kaikki siteet maan.
Sentään erottamaan liian halpa
on se sydämiä toisistaan.

Saima Harmaja

   
11.5.2008
Punavuokkoja
Tällaisia erikoisen värisiä valkovuokkoja löytyy mättään verran
pihan viereiseltä joutomaalta. Punavuokkoja?
        
11.5.2008

On puron juoksussa kaiho

Tämän pitkän runon ykkösosa on lauluna tullut kovin tutuksi, mutta usein ei näe sen kakkososaa, joten panen sen tähän muidenkin iloksi. Runo on Larin-Kyöstin [wiki ] kokoelmasta Kylän lauluja vuodelta 1898. Otavan 1946 painaman antologian nimi on Huilu ja kitara. Hankin sen jostain Porin divarista 1983. Laulua on ainakin Oskar Merikanto käyttänyt näytelmässä Juhannustulilla. Kansalliskirjastosta voi nyt kuunnella näytteitä, mm. tämän näytelmän musiikkia potpurina .

Huilu ja kitara
Nyt on helluntai
  (Kuuntele sävel midi-tiedostona)  
 
I
 
     
 

Ja nythän on taasen helluntai,
kevät tautisen talven voitti,
pihatuomi jo eilen kukkaset sai,
sitä saunan sirkkakin soitti:
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
nyt on kukkien armain aika!

Sinitaivoja linnut kaiuttaa,
rusopilvet soutavat vettä,
vesiperhot, hyttyset piirihin käy
ja mettiset etsivät mettä,
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
nyt on laulun ja soiton aika!

Iloliekit lautoilta leiskahtaa,
pyhävenheet veikaten luistaa,
kukin kuutamokultaa etsiä saa,
ja vaikkapa entistä muistaa,
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
nyt on leikin ja lemmen aika!

Pojat tuomen oksia kantaa vaan,
kuka painuisi pirtin loukkoon,
nyt laulelemaan, nyt naurelemaan
iloparvessa neitojen joukkoon,
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
nyt on teiskuvan tanhun aika!

Nyt naapuri naapurin kättä lyö,
ei vanhoja riitoja kaiva,
maa vihreä on sekä valkea yö,
sai palkkion touvon vaiva:
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
sopujuhlan ja rauhan aika!

Suru murtunut mullasta nousta voi,
kevät toiveen taimia kantaa,
elo pyytää, kutsuu, hurmaa ja soi
ja se lupaa onnea antaa,
      nyt on helluntai,
      suvisunnuntai,
nyt on nuoruuden suurin aika!

 
     
 
II
 
     
 

Puut joen partailla huminoi
ja laineen liplatus vastaan soi
      ja kaisla rantoja kaulaa,
pyy soidinpilliä soittaa suoltaan
ja kuovi kutsuu ja huutaa huoltaan
      ja uros naaraalle laulaa.

Jo kukkii koivu ja kuohuu maa
ja synnyintuskiaan aavistaa,
      on puron juoksussa kaiho,
ja harjun varjossa virta soutaa
ja taivas hehkuu ja lupaa poutaa,
      sit' toivoo taimiva laiho.

Ja luonnon sydän se sykkii vaan,
soi lempi sylissä ilman, maan,
      soi läpi paateron harmaan,
se nostaa voimaan, se nostaa töihin,
se henkii päiviin, se henkii öihin,
      kuin hellyys äidin ja armaan.

Ja lemmen hylkykin katseen saa,
kun parit aamussa armastaa
      ja veri on poskipäissä,
ei kukaan tunteensa tulta salaa
ja käsi pyytää ja silmä palaa
      öin uuden luomisen häissä.

 

      

 
Konna keväällä 2008
Pikkuinen konna matkalla lähipurolle lemmenlauluja lurittelemaan.
        
11.5.2008

Vestigia terrent – jäljet pelottavat

Toimittaja, ulkomaankirjeenvaihtaja Erkki Toivasen kolumni Uudessa Suomessa lokakuussa 2007. Ellei muuten olisi tätä menoa ajatellut, niin tuon tekstin pitäisi viimeistään panna suomalaisetkin ajattelemaan. Jos demokratia – niin epätäydellinen kuin se nyt onkin – kerran päästetään rapisemaan, sitä ei hevin saada enää toimimaan. Jälkeenpäin on sitten ihan turha ruikuttaa. Nyt minut varmaankin leimataan oikopäätä vihamieliseksi maahanmuuton vastustajaksi, ellei jopa rasistiksi. Mutta lukekaa ainakin Toivasen kolumni ennen kuin lähetätte haukkuja. Muistakaa myös, että olen sentään asunut Ruotsissa yli neljännesvuosisadan: omasta, turhankin periaatteellisesta avomielisyydestäni ja nuoruuden naiivista monikulttuurisuuden ihannoinnistani olen yksinkertaisesti kasvanut ulos.

Mikäli kolumni katoaa US:n sivustolta, olen tallentanut sen omalle koneelleni. Halukkaat voivat sen silloin saada pyytämällä sähköpostitse.


Apropoo tulevaisuutemme, eräästä blogista: "Ai niin, evankelis-luterilaisesta kirkosta, joka yleisen monikulttuuripsykoosin lisäksi lietsoo tottelemattomuutta lakien edessä, elintasopakolaisten hyväksi ja sinun, maasi ja lastesi vahingoksi, voi erota kätevästi netissä osoitteessa http://www.eroakirkosta.fi/erolomake. Et ole yksin. Kirkon jäsenkato saavutti viime vuonna uuden ennätyksen, joka puolestaan rikkoutuu taas tänä vuonna kirkkaasti. Sinun on syytä erota varsinkin, jos a) olet kristitty, b) et ole kristitty. Mitään muutakaan et voi läpimädälle kirkollemme tehdä. Jätä rotat uppoavaan laivaansa."

   
11.5.2008

Porissa muistetaan kansalaissodan uhreja

Porin Eetunaukiolla muistetaan tänään kello 11 vuoden 1918 sodassa ja sen jälkiselvittelyissä kuolleiden muistoa. Tilaisuuden järjestää Työväen Sivistysliiton Porin seudun opintojärjestö ja Porin puolen wanhat toverit.

Tänään tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Uuden Ajan edeltäjän Sosialidemokraatin toimittaja Juho Rainio surmattiin Porin Raatihuoneen kellarissa.

        
10.5.2008

Mikä on WALS - The World Atlas of Language Structures?

 • aarrearkku kielistä kiinnostuneille
 • suuri tietokanta, joka sisältää näytteistä koottuja kielten rakenteellisia (fonologisia, grammaattisia ja leksikaalisia) ominaisuuksia
 • yli 40 arvovaltaisen kirjoittajan ryhmä
 • 141 karttaa, joista kukin esittää 120 - 1110 kieltä (yhteensä 2650) eri ominaisuuksineen
   

10.5.2008

"kirkosta eroaminen ei kerro eroajan kulutuskäyttäytymisestä yhtään mitään"

Fil.tri Anna Kortelainen [wiki] suomii Turun Sanomien kolumnissaan napakasti Suomen valtionkirkon pöperöä Paarma-piispaa.

        
19.3.2008

Chantalin kärsimyshistoria tänä pääsiäisenä

Toivottomasti sairas ranskatar Chantal Sébire ei valitettavasti saanut useista vetoomuksistaan huolimatta kuolinapua, vaan joutui luultavasti päättämään itse päivänsä. [Linkki Googlen löytämiin artikkeleihin]

Murhalla on aina mielestäni paha motiivi. Siksi en hyväksy sanaa 'armomurha' eutanasian suomenkieliseksi vastineeksi. Eihän eläimiäkään murhata, kun niitä nukutetaan pois kärsimästä. Laupeuskuolema on parempi vaihtoehto. Joskus siihen lisätään määreet 'aktiivinen vapaaehtoinen'.

Suurin ongelma tuntuukin usein olevan se, ettei mielletä ihmistä yhdeksi eläinlajiksi, vaan kuvitellaan ihmisellä lajina olevan jokin aivan muu paikka maailmassa. Uskonnon kehittämää vanhaa hapatusta.

Suomessa toimii eutanasian eli hyvän kuoleman laillistamisen puolesta yhdistys nimeltä Exitus.

        
17.2.2008

HURRAA HURRAA HURRAA!

100 000 eronnut kirkosta netin kautta

Satatuhatta suomalaista on eronnut kirkosta sitä varten perustetun
internet-sivun kautta.

Eroakirkosta.fi -palvelun ylläpitäjät kertovat, että sadastuhannes ero
tapahtui lauantaina puoliltapäivin.

Palvelu on toiminut neljä vuotta ja sinä aikana siitä on muodostunut
keskeinen kanava suomalaisille, jotka haluavat luopua kirkon jäsenyydestä.

http://www.yle.fi/uutiset/24h/id82910.html
Julkaistu sunnuntaina 17.02.2008, klo 13.17


*

Tauko elämässä. Sellaista sattuu.

*

Pienikin ilo on auringonsäde, ja viisas on sanonut:
pieni auringonsäde voi poistaa paljon pimeyttä.
– Erkki Melartin

*

  Vanhempiin 1998 2007 uutisiin
1998-06-18 —
1998-06-28
Sivuston starttaus